Portalul ofera informatii complete despre societatile autorizate pentru: proiectarea si executia instalatiilor de utilizare gaze naturale, inlocuirea coloanelor de gaze, vanzarea si/sau montajul senzorilor de detectare a scaparilor de gaze, obtinerea avizelor si aprobarilor necesare pentru executia/modificarea instalatiilor de gaze, interventii pentru defectiunile instalatiilor de gaze, modificarea instalatiilor sau a traseului de gaze, verificari si revizii tehnice periodice ale instalatiilor de utilizare gaze naturale, montaje radiatoare, echipamente termice: centrale termice, boilere conventionale sau instant, cazane murale, pardoseala pe combustibil solid sau gazos, instalatii termice complete, inlocuiri conducte, documentatii bransare/debransare, service autorizat, interventii - urgente service non stop, autorizare proiectare executare lucrari foc de gaze suplimentar.

Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice

Ce trebuie sa stii despre reviziile centralelor termice

Vara este perioada oportuna atat pentru instalarea unei centrale termice pe gaz, cat si pentru pregatirea celei deja existente pentru sezonul rece, astfel incat sa asigure in continuare un randament ridicat si un consum redus. Reprezentantii Ariston Thermo Romania, liderul pietei locale de centrale termice si boilere electrice, ofera cateva sfaturi legate de modul in care trebuie montate, puse in functiune si verificate tehnic centralele, indicand si cateva masuri de optimizare a functionalitatii acestora, care pot fi luate chiar de catre proprietari.

Astfel, primul pas pentru cei care achizitioneaza o centrala termica pe gaz este montarea acesteia cu ajutorul unei firme sau instalator specializat, urmand ca imediat sa aiba loc deschiderea alimentarii de gaz realizata de catre furnizorul de gaze. Urmatorul pas pe care trebuie sa il realizeze proprietarul este punerea in functiune (PIF), activitate prestata in mod gratuit de catre Centrul de Service Autorizat prin care se realizeaza o serie de verificari, reglaje obligatorii si probe de functionare, care se fac la finalizarea lucrarilor de instalare. Tot centrul de service este cel care trebuie sa realizeze Autorizarea Functionarii ce reprezinta prima verificare tehnica a proiectului, a conditiilor de instalare si a centralei termice, aceasta fiind obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat). Odata cu aceste doua operatiuni, porneste garantia legala si comerciala a produsului.

In plus, odata cu introducerea, din 26 Septembrie 2015, a obligativitatii vanzarii si instalarii exclusive de centrale termice in condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic si mai ecologice, au aparut si noi cerinte la instalare si la evacuarea gazelor si a condensului. Astfel, este bine de retinut ca pentru o durabilitate si eficienta cat mai mari, este necesar ca radiatoarele si instalatiile termice sa fie spalate cu solutii speciale, iar agentul termic din radiatoare sa fie tratat special cu produse anticorozive.

Mai trebuie stiut ca toti cei care au o centrala termica instalata sunt obligati, prin lege, sa realizeze, o data la doi ani, verificarea tehnica periodica (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de catre o firma de service cu autorizatie ISCIR specifica.
”Efectuarea la timp a verificarii tehnice periodice este esentiala pentru siguranta si eficienta in exploatare, atat a centralei termice, cat si a instalatiei la care este conectata. Astfel, functionarea in parametrii optimi si consumul de gaz nu vor fi o grija”, explica Catalin Draguleanu, Country Manager Ariston Thermo Romania. 

Verificarea tehnica periodica (VTP) consta in evaluarea functionarii corecte si sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare si siguranta, gazelor arse, reglarea instalatiei de ardere si mentinerea conditiilor initiale de instalare. De asemenea, proprietarii ar trebui sa stie ca distribuitorul de gaze veridica periodic valabilitatea VTP.

Reviziile realizate de centrele service autorizate, o garantie in plus 
Verificarea tehnica periodica trebuie completata, in perioadele din afara sezonului de incalzire, de revizii pentru curatare si intretinere efectuate de catre un centru service autorizat, ai carui tehnicieni au urmat cursurile de pregatire special organizate de catre producator si pot da, de cate ori este nevoie, sfaturi specializate, oferind de asemenea piese de schimb originale in cel mai scurt timp.

”Folosirea pieselor de schimb originale garanteaza functionarea centralei in parametri optimi, prevazuti de catre producator, pe o perioada cat mai indelungata. De aceea este atat de important ca intretinerea periodica sa fie facuta corespunzator, iar reviziile anuale sa fie realizate de firme de service specializate si autorizate de producator”, subliniaza Catalin Draguleanu.

In acest context, Ariston Thermo Romania investeste permanent in performanta retelei de service, in acoperirea acesteia la nivel geografic, pregatirea tehnica a firmelor partenere, cat si in livrarea pieselor de schimb in cel mai scurt timp, in orice colt al tarii. Pana in acest moment, compania a dezvoltat o retea de cca. 250 de centre de service autorizate la nivel national. Acestea ofera contracte de mentenanta complete, ce includ revizii anuale, inlocuirea pieselor uzate, curatarea instalatiei, interventia rapida, dar mai ales extinderea garantiei centralei termice pana la 7 ani.

Pentru a spori si mai mult eficienta centralei termice, proprietarii sunt sfatuiti sa asigure in permanenta o izolare cat mai ridicata a geamurilor, usilor si peretilor si sa verifice ca schimbul de caldura sa nu fie limitat de obiecte care acopera radiatoarele. In plus, optimizarea sistemului presupune o temperatura constanta de 210 C, care poate fi mentinuta cu ajutorul cronotermostatelor de ambient.

sursa: instalnews.ro

© 2015 Copyright by centrale-gaze.com