Portalul ofera informatii complete despre societatile autorizate pentru: proiectarea si executia instalatiilor de utilizare gaze naturale, inlocuirea coloanelor de gaze, vanzarea si/sau montajul senzorilor de detectare a scaparilor de gaze, obtinerea avizelor si aprobarilor necesare pentru executia/modificarea instalatiilor de gaze, interventii pentru defectiunile instalatiilor de gaze, modificarea instalatiilor sau a traseului de gaze, verificari si revizii tehnice periodice ale instalatiilor de utilizare gaze naturale, montaje radiatoare, echipamente termice: centrale termice, boilere conventionale sau instant, cazane murale, pardoseala pe combustibil solid sau gazos, instalatii termice complete, inlocuiri conducte, documentatii bransare/debransare, service autorizat, interventii - urgente service non stop, autorizare proiectare executare lucrari foc de gaze suplimentar.

ELCEN tatoneaza investitii de peste 200 milioane euro, pentru a construi un grup energetic nou

ELCEN tatoneaza investitii de peste 200 milioane euro, pentru a construi un grup energetic nou

ELCEN discuta cu Banca Mondiala si BERD accesarea unui credit de 200 milioane euro. Banii ar urma sa fie folositi pentru constructia unui grup energetic nou. Aceasta unitate in cogenerare, cu o putere instalata de 50 MW, ar urma sa fie construita la CET Grozavesti. Conducerea ELCEN va avea saptamana viitoare o intalnire cu reprezentanti ai celor doua banci, iar daca ele vor aproba creditul, noua centrala au putea fi construita in trei ani.
Prin constructia unitatii de 50 MW, ELCEN, principalul producator de energie termica din Romania, are in plan sa preia si o parte din reteaua de transport si distributie a agentului termic aflata in aria CET Grozavesti. „Reteaua pe care am vrea sa o arondam acestei noi centrale ar acoperi cam 20% din Bucuresti, mai exact in Sectorul 1”, a declarat directorul general al ELCEN, Marcel Octavian Nicolaescu, intr-o intalnire cu presa. El a adaugat ca, daca ELCEN va reusi sa preia si reteaua termica, costul gigacaloriei ar scadea.

Pentru a reusi, ELCEN va trebui sa convinga Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) sa ii concesioneze reteaua de distributie a energiei termice. Chiar daca Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice (RADET) are rolul de a furniza caldura bucurestenilor, aceasta Regie nu are niciun contract de concesiune a retelei incheiat cu PMB. Astfel, proprietarul retelei este PMB.

Un alt proiect al ELCEN vizeaza asocierea cu Electrocentrale Grup, companie care de mai mult timp incearca sa intre in zona producerii energiei termice in Capitala. Intentia celor doua companii este sa construiasca o centrala in cogenerare in zona Fundeni-Colentina, iar unitatea ar urma sa fie „decupata” din CET Titan. Investitia ar putea ajunge la 10-12 milioane de euro.

Cum functioneaza alimentarea cu energie a bucurestenilor?

ELCEN produce energia electrica si termica in mai multe CET-uri din Capitala. Energia termica este livrata catre RADET, care apoi o trimite in casele bucurestenilor. In aceasta ecuatie intervine Primaria Bucuresti, care subventioneaza jumatate din pretul agentului termic, dar nu catre populatie, ci catre RADET.

Astfel, RADET incaseaza facturile de la populatie si firme, numai ca PMB nu achita integral valoarea subventiei la care s-a angajat. Primaria Bucuresti are datorii catre RADET, care le rostogoleste apoi catre ELCEN. Din acest motiv, ELCEN ajunge in situatia de a avea restante de plata catre furnizorul de gaze Romgaz.

Consumatorii de agent termic din Capitala sunt printre cei mai bun-platnici din tara, intre 92% si 96% dintre ei fiind la zi cu facturile. Din 2008 pana acuma, datoria totala a RADET catre ELCEN a ajuns la 3,6 miliarde de lei, din care restantele pentru marfa livrata, dar neplatita sunt in valoare de 2,6 miliarde de lei. Din cauza subfinantarii, RADET nu are bani sa repare sau sa inlocuiasca reteaua de distributie a caldurii, ceea ce duce la intreruperi ale furnizarii si pierderi.

sursa: wall-street.ro

© 2015 Copyright by centrale-gaze.com